Gespreks- en Hypnotherapie
door Wim Kijne

Hypnotherapie

Hypnotherapie kenmerkt zich door het doelbewust toepassen van trance binnen de therapie. Trance klinkt misschien exotisch en misschien wel magisch maar het is iets heel allerdaags. De meeste mensen worden door het kijken van een goede film zo in trance gebracht dat ze zich gaan identificeren met de hoofdpersoon. Hierbij voelen ze verdriet als er iets triests gebeurt en ze voelen angst bij enge situaties, en vreugde als er iets moois gebeurt. Vlinder het symbool van transformatie De trance bij moderne hypnotherapie is doorgaans minder diep dan door een film wordt opgewekt. Mijn cliŽnten blijven zich bewust van zichzelf en slechts voor korte periodes gaan ze helemaal op in hun eigen beleving. Ik zie ook graag dat mijn cliŽnten helemaal bewust blijven want ik vind belangrijk dat ze groeien in invloed op hun eigen leven.

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen klassieke hypnotherapie en moderne hypnotherapie. De klassieke hypnotherapie is het meest bekend. Hierbij draait het vooral om suggesties die door de hypnotiseur aan de cliŽnt worden gegeven. Hiervoor is een diepe trance het meest effectief. Bij deze vorm van hypnotherapie wordt weinig aandacht besteed aan de oorzaken. Het werk wordt gedaan door een suggestie die de verandering moet brengen. Bij iemand die wil stoppen met roken zou bijvoorbeeld een suggestie gegeven kunnen worden dat sigaretten vanaf nu vies zijn. Deze aanpak werkt soms maar lang niet altijd. Toneelhypnose vertoont veel overeenkomst met de klassieke hypnotherapie. Alleen de intenties van de hypnotiseur verschillen sterk. Bij de hypnotherapeut gaat het om het welzijn van de cliŽnt terwijl het bij de toneelhypnotiseur gaat om het vermaak van het publiek. Het is dan ook niet helemaal veilig om je lot in de handen te leggen van een toneel-hypnotiseur.

In moderne hypnotherapie worden de oorzaken zo veel mogelijk aangepakt. De trance gaat meestal niet dieper dan wat extra ontspanning waardoor het denken minder geneigd is tot het bedenken van antwoorden. Hierdoor kunnen de antwoorden naar boven komen vanuit het onderbewuste. Een heel belangrijke taak van moderne hypnotherapie is, naar mijn inzien, de cliŽnt leren zijn onderbewuste te raadplegen. Aanvankelijk met hulp van de hypnotherapeut en daardoor kan de cliŽnt op zichzelf ook beter worden in het naar boven laten komen van antwoorden uit zijn innerlijk. Hierdoor groeit het vermogen van de cliŽnt om zijn eigen problemen op te lossen.

hypnotherapie

Werkwijzen binnen de hypnotherapie

De moderne hypnotherapie kent vele verschillende werkwijzen. Een belangrijke manier van werken in de moderne hypnotherapie omvat de regressie: het teruggaan in de tijd. In menig Hollywood film is dit te aanschouwen. Hierbij kun je terug gaan naar een moment in je jeugd wat je niet helemaal verwerkt hebt. Een onderdeel hiervan is het vanaf een afstandje kijken naar jezelf in die situatie zodat je inzicht kunt krijgen. Zo kun je ontdekken wat je over jezelf bent gaan geloven na die ervaring. Door begrip waar een overtuiging vandaan komt, kun je het makkelijker achter je laten. Met regressie kun je ook teruggaan naar een situatie kort geleden waarin je anders had willen handelen. Je kunt dan nog eens goed kijken naar wat er gebeurde en wat je precies anders had willen doen. Arnica Eventueel kun je voelen wat je nodig had in die situatie om er beter mee om te kunnen gaan. Ik help je vervolgens om je eigen innerlijke hulpbronnen aan te boren zodat je de kwaliteiten naar boven kunt halen die je in dergelijke situaties nodig hebt. Daarna kun je die situatie herbeleven terwijl je je hulpbronnen meeneemt. De situatie loopt hiermee altijd anders en doorgaans ontstaat er ook belangrijk inzicht. Na deze oefening kun je het in je dagelijksleven ook daadwerkelijk anders doen. Deze laatste methode pas ik vaak toe. Ik ben enthousiast over de resultaten die hij oplevert. Naar het verre verleden ga ik alleen als blijkt dat er een ervaring in het verleden is die mijn cliŽnt niet achter zich kan laten.

Een andere belangrijke methode in de moderne hypnotherapie is het werken met innerlijke delen. Hierbij neem je een eigenschap onder de loep door hem als metafoor naar voren te laten komen. Dit is een hele effectieve manier om meer te weten te komen over innerlijke drijfveren en doorgaans biedt het een prettige, lichte en speelse manier van werken aan een probleem.

Verder zijn 'ik-versterkingen' van groot belang. Hierbij laat de hypnotherapeut de cliŽnt contact maken met innerlijke bronnen van kracht. In mijn manier van werken zijn 'ik-versterkingen' door de hele therapie verweven.

In mijn praktijk werk ik ook met technieken uit de NLP. Dit biedt luchtige, speelse manieren van werken die toch heel diep door kunnen werken. Bijvoorbeeld: de kerntransformatie is een mooie NLP techniek die heel spiritueel kan zijn. Bij de kerntransformatie werk je aan een eigenschap waar je niet zo blij mee bent. Je ontdekt welke behoefte er achter deze eigenschap zit. Vervolgens bevredig je deze behoefte in je innerlijke beleving en dan kijk je of er nog een diepere behoefte achter deze behoefte steekt. Deze bevredig je ook en zo kijk je verder totdat je uitkomt bij de meest basale behoefte achter jouw eigenschap. In dit proces treedt er een verandering op in de onderliggende behoeften waardoor jouw eigenschap ook gaat veranderen. Kerntransformatie is ook heel goed te doen zonder dat je mij vertelt waar het over gaat. Je doet de oefening dan binnen in jezelf en ik begeleid je daarbij.

Ik heb een Geleide ontspanning cd gemaakt die je gratis kunt uitproberen.

Terug naar Gesprekstherapie en Hypnotherapie met Wim Kijne